News

Ik ga een huis huren! Wat zijn mijn rechten en plichten?

Heb je een knusse plek gevonden waar je je helemaal thuisvoelt? Dat is geweldig! Of je nu kiest voor een huurhuis of koophuis, dat maakt in principe niet uit en is een beslissing op basis van je persoonlijke situatie. Vandaag richten we ons op jou als huurder, aangezien het belangrijk is dat je op de hoogte bent van waar jij recht op hebt, wat jouw plichten zijn, alsook welke voor- en nadelen huren met zich meebrengt.

Stijgende huurprijzen

Huren of kopen, het lijkt een evidente keuze, maar dat is het niet. De huurprijzen en vastgoedprijzen zijn de afgelopen jaren immens de lucht in gegaan, wat de overweging niet bepaald gemakkelijker maakt. In 2021 bleek de huurprijs van een appartement bijvoorbeeld twee procent duurder te zijn dan het jaar ervoor. Deels valt dit te verklaren door het fenomeen van ‘vraag en aanbod’, waarbij de vraag het aanbod overtreft.

Huurder en verhuurder

Eens het huisbezoek erop zit, je een klik voelt met het huis én je huisbaas, en de huurprijs je bevalt, is de kans groot dat je een nieuwe stek gevonden hebt. YES! Maar, wat staat er jou te wachten? Welke voor- en nadelen heeft huren?

Voordelen van huren?

●      Heb je haast? Of wil je gewoonweg dat de zoektocht naar een huis vlot verloopt? Dan is huren een goede optie. Een huis huren gaat namelijk sneller dan een huis kopen. Er komt bijvoorbeeld minder papierwerk bij kijken en het beperkt zich tot het bespreken van de formaliteiten.

●      Je vrijheid wordt minder beperkt. Je kan huren voor een lange tijd, maar ook voor een korte tijd. Afhankelijk van de duur van je huurcontract kan je dit verlengen, maar kan je er ook voor kiezen om na het aflopen van de termijn naar andere oorden te trekken, zonder nog rekening te moeten houden met een lopende afbetaling.

●      Cohousen is ondertussen geen nieuwe manier van huren meer, maar wel een populaire woontrend waarin je de huishuur deelt met je medebewoners. Dit maakt de huurprijs een stuk betaalbaarder.

Nadelen van huren?

●      Je betaalt een maandelijkse prijs aan je verhuurder. Met andere woorden, het geld dat je maandelijks investeert, vormt voor jou geen return on investment op lange termijn.

●      Je verhuurder is degene die de touwtjes in handen neemt. Hij is als eigenaar diegene die beslissingen neemt, ook als dat betekent dat jij moet verhuizen.

Wat bij schade aan het huurhuis?

“Potje breken, is potje betalen”, zegt men altijd. Maar in hoeverre is de opgelopen schade in het huis voor jouw portemonnee? Het algemene idee is dat de verhuurder ervoor moet zorgen dat het huis in goede staat wordt verhuurd aan de huurder. Zodra de huurder in het huis woont en kleine herstellingen (zoals glasbreuk, tegels, muurbepleistering, deuren en vensterramen, etc.) dienen te gebeuren, is dit voor de huurder. Maar, er is een grote “maar”. Stel dat iets stuk gaat door slijtage, dan valt dit volledig onder de verhuurder. Verder zijn ook grote herstellingen de verantwoordelijkheid van de huurbaas!

PS. In de meeste huurcontracten ben je verplicht om een brandverzekering aan te gaan. Dat biedt zowel voor jou als de verhuurder zekerheid bij schade door onmacht. Zo gebeurt het vaak dat de verhuurder de brandverzekering aangaat en jij hem/haar/x hiervoor periodiek een bedrag betaalt.