Mijn kind gaat op kot. Welke verzekeringen heb ik nodig?

Gaat jouw kind na deze lange zomervakantie voor het eerst op kot? Controleer dan zeker op voorhand wat je familiale verzekering allemaal dekt. Zo hoef je je alleen maar over toekomstige studieresultaten zorgen te maken.

Op kot: niet altijd studentikoze onschuld

Na zes jaar middelbare schooltijd is het zover: je kind gaat aan de universiteit of hogeschool studeren. Op kot gaan vormt dan voor veel jonge mensen een fundamenteel onderdeel van het studentenleven. Een sprong in het onbekende, zowel voor ouders als kinderen. Zoon- of dochterlief heeft die eerste dagen misschien heimwee en mama en papa moeten tijdens het avondeten wennen aan die ene lege stoel…

Het studentenleven kent helaas ook enkele risico’s. Niet alleen bestaat er het gevaar van drankgebruik, klassieke studentengrappen,… Cantussen of doopfeesten kunnen wel eens uit de hand lopen. Om te vermijden dat zoon- of dochterlief je voor onaangename verrassingen plaatst, controleer je best op voorhand wat jouw familiale verzekering precies allemaal dekt.

Wat dekt een familiale verzekering?

Een familiale verzekering wordt gebruikt om schade aan derden te vergoeden waarvoor jij, je gezinsleden (die onder hetzelfde dak wonen) of je huisdieren aansprakelijk zijn. Er bestaan talrijke situaties waarbij je je familiale verzekering moet aanspreken. Om maar een paar voorbeelden te noemen: de fiets van je zoon valt om en maakt enkele deuken in een auto, je hond beschadigt de planten van je buurvrouw, …

Met het toekomstige studentenleven van je zoon of dochter in het achterhoofd, controleer je het best op voorhand voor welke schade je eventueel gedekt bent. Je kunt wel pas een beroep doen op je familiale verzekering als de toegebrachte schade voortkomt uit een fout die jij of een van je gezinsleden hebt gemaakt. Er moet dus altijd een oorzakelijk verband zijn tussen een bepaalde handeling en de schade die is opgelopen.

Tip: We raden je zeker aan om ook een ongevallenverzekering privéleven af te sluiten. Een familiale verzekering betaalt namelijk eigen medische kosten niet terug.

Schade aan het kot? Lees zeker de huurovereenkomst goed na

Soms kan er ook wel iets mislopen aan het kot zelf. Schade aan de muren, het bed of ander meubilair komen vaker voor dan je denkt. Dat betekent echter niet dat je automatisch je familiale verzekering moet inroepen. Lees zeker altijd het huurcontract dat je afsloot met de kotbaas goed na. Schenk ook voldoende aandacht aan de kleine lettertjes en de passages omtrent schadedossiers.

Als je zoon of dochter op kot gaat, dan is een brandverzekering uiteraard nodig. Niet enkel voor de inboedel, maar ook om de huurdersaansprakelijkheid te dekken.

Bron: Allianz